Super eroine din romane super romantice

Fie că o cheamă Leona Hewitt sau Beatrice Poole, eroinele Amandei Quick se încadrează în tiparele clasice ale feministelor: mai intuitive, mai curajoase şi mai bune cunoscătoare ale lor însele decât înșiși bărbații din viața lor. Acest lucru nici nu mă miră dacă stau să mă gândesc că Jayne Ann Krentz – căci acesta este numele real al autoarei – a câștigat Premiul Susan Koppelman pentru Studii Feministe.

Dacă îți vârî un pic nasul prin ce se scrie pe net despre Jayne Ann Krentz atunci îți explici de unde aura de mister și romantism incurabil resimțite la fiecare pagină. Dacă aș fi știut dinainte să-i citesc cele două cărți ale căror protagoniste sunt menționate mai sus (Atracție periculoasă și Misterul Afroditei) că autoarea este absolventă de istorie, nu aș mai fi fost uimită de cât de bine se împletește povestea de dragoste cu vânătoarea de artefacte valoroase.

Am constatat însă, cu părere de rău, că cele două cărți, citite la recomandarea cuiva drag, sunt prea siropoase și prea fantasy pentru mine, mai ales că nu mai cred de mult în prințul pe cal alb, Prâslea cu puteri supranaturale ori în femeile care nu-și pierd deloc rațiunea sub impulsul flirtului ca la carte al baronilor sau conților.

Refuz să relatez detaliat despre cele două eroine pentru că, în principiu, sunt tipice romanelor de dragoste: femei singure, puternice, cu abilități masculine și puteri  supranaturale foarte bine încătușate în trupul fermecător de senzual, care se lasă atrase de bărbați controversați ai timpurilor lor. Viața lor devine atât de complicată în jurul misterului istoric, încât povestea de dragoste se înfiripă de la sine, eroinele lăsându-se purtate pe valul iubirii după poftele bărbaților feroce care le atrag atenția tocmai prin statutul lor. Poate că aș fi relatat mai multe despre ele dacă exista și o morală, o lecție a destinului, alta decât „dragostea învinge totul”.

Dar, dacă sunteți amatori de cărți afrodiziace și idealiste ori aveți, eventual, sub 18 ani, vă recomand poveștile celor două femei superbe din romanele Amandei Quick pe care le-am enumerat. Lecturi foarte ușoare, bune de citit în vacanță dar, din punctul meu de vedere, nu de către oricine. Hmmm, să fiu eu prea bătrână sau să fi uitat cum e cu romantismul ca la carte???

Dacă v-am făcut să visați la iubiri ca-n povești, o să vă trezesc cu o brutalitate grotescă când o să vă relatez viața lui Mary Louise Dallon, o soartă fatidică creionată de William Trevor în Citindu-l pe Turgheniev.

Pe curând, dragii mei!

Foto: http://time.com/3743894/cinderella-review-disney-live-action/

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s