„Povestea destrămării unui vis” – „Comedianta”

Laureat al Premiului Nobel în 1924, polonezul Wladyslaw Reymont impresionează prin modul rece şi crud în care dezvoltă destinul personajului principal feminin al romanului din 1896.

„Comedianta” sau „povestea destrămării unui vis” – aşa cum este volumul supranumit de Constantin Geambaşu, are unele trăsături de bildungsroman, prezentând soarta unei tinere orfane din secolul al XIX-lea cu un caracter cum şi acum, ca şi atunci, este şi era greu de găsit. Demnă, sinceră şi onestă mai presus de toate, Janka Orlonska fuge de o căsătorie din obligaţie la ordinul tatălui ei văduv şi se agaţă cu toată puterea de visul vieţii fericite de teatru, vis implantat de o doică dornică de înavuţire după plecarea ei din casa părintească.

Janka Orlonska este chiar o feministă a secolului ei pentru că nu-şi doreşte să devină „sluga bărbatului şi a copiilor”. Elegantă, talentată şi independentă, Janka este „uimită de oameni şi de slăbiciunile lor”, nevăzându-şi naivitatea decât ca pe o virtute demnă de respectul celorlalţi. Viaţa boemă de la teatrul de vară unde se refugiase de tatăl ei dominant o trezeşte la realitatea crudă pentru care nu era pregătită încă.

Colegii ei actori o etichetează în scurt timp – „comedianta” – pentru seriozitatea cu care ia în considerare viaţa, în general şi scopul omului de-a lungul ei, în particular. De aceea, cartea se remarcă prin traiul fetei care poate fi uşor clasificat drept o glumă a sorţii în faţa stoicismului şi onoarei acesteia.

Volumul este original prin modul în care descrie, fără perdea, viaţa de actor. Autorul omniscient dezvăluie cu obiectivitate faptele aşa cum sunt, surprinzând cele trei luni fatidice din viaţa personajului principal care se remarcă prin inocenţă în faţa destinului necruţător, căruia tânăra îi cedează forţată de împrejurări.

Un roman complet, cu un personaj feminin cu caracter bărbătesc şi cu voinţă de fier, topită de idealul unei dragoste împlinite şi a unei cariere cu un succes răsunător.

Foto: http://www.litera.ro/comedianta.html

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s