„Ușa” (Magda Szabó) – roman profund psihologic

Nici nu știu cum să încep. Romanul psihologic „Ușa” m-a marcat. Profund. Da, bine, nu e prima oară când spun asta, dar iată că mereu dau peste câte o carte…neobișnuită. Asta e de-a dreptul „ciudată”. Nu tu poveste de amor, cum mă obișnuisem până acum, nu tu aventură, cazuri de elucidat, enigme de descifrat. Nu! Nimic din ceea ce poți regăsi în trei sferturi din biblioteca mea. Romanul ăsta e UNIC! Psihologia firii dominante și scopul ei nobil motivat de dragostea de oameni se îmbină într-un mod care, ei bine, m-a șocat!

Nu spun asta pentru că vreau s-o ridic în slăvi pe Magda Szabó, autoarea romanului, ci pentru că a redat fără perdea și brutal tot ce simțea o femeie care iubea oamenii și cărora le-a dedicat toată viața. Cartea îți așterne sub ochi povestea unei menajere în vârstă, cu un trecut tragic, și relația ei cu una dintre multele familii la care lucra neîncetat, sau mai bine zis, cu una dintre femeile în casa căreia muncea.

Fiind vorba despre o menajeră, Emerenc, în casa familiei unei scriitoare, am confundat permanent naratorul omniscient cu însăși autoarea Magda Szabó. Mă bucur că nu m-am înșelat, faptul confirmându-se în postfață (menajera chiar a existat!). Emerenc mi-a fost expusă ca o carte deschisă, fără secrete, așa cum a înțeles-o scriitoarea. Relația dintre ele, uneori de tipul mamă-fiică, este înduioșătoare și enervantă în același timp. Emerenc îi spune fără nicio rezervă sau urmă de diplomație ce simte și ce crede despre scriitoare și soțul ei. Îi acaparează viața și aproape că i-o controlează în totalitate. Scriitoarea apare pe alocuri șocată de stilul dezinvolt, dar extrem de onest, al menajerei, pe care ajunge să o iubească ca și cum ar fi fost dintotdeauna un membru al familiei. În timp, sentimentul devine reciproc.

Ceea ce a doborât-o pe săraca Emerenc a fost tocmai pierderea capacității ei de a munci, pe care o vedea ca unicul scop al vieții sale. Scriitoarea de succes, fără a-și da numele (încă un semn care m-a făcut să cred că e reală povestea și că se referă chiar la Magda Szabó), trece printr-o serie de evenimente care dacă la început au revoltat-o, mai târziu au trezit-o din fantasticul pe care îl bătea la mașină. Scriitoarea ajunge să se atașeze de menajera incomodă, iar relația lor este un adevărat studiu de caz desfășurat pe întreg volumul care relevă relația tot mai injustă dintre oameni.

O carte grea, profund psihologică, care te macină cât o citești și te bântuie după!

Pentru cei care se întreabă de ce se numește „Ușa”, ei bine mi-ar plăcea să primească răspunsul de la un psiholog care a citit cartea. Sunt sigură că ar putea scrie un eseu întreg despre asta și tot nu ar fi de-ajuns pentru semnificația reală a „ușii”. Sau nerăbdătorii pot citi postfața! Sunt multe de spus, cel mai frumos le-a prezentat Andrei Dósa în „Postfață”. Tot acolo veți afla și câte ceva despre viața scriitoarei din Ungaria, unul dintre cei mai populari romancieri din țara vecină.

Opinia mea umilă referitoare la titlu nu poate fi redată fără a preciza că Emerenc nu lăsa pe nimeni să-i treacă pragul casei, un sanctuar pe care l-a ferit de ochii lumii cu toporul! Ușa a fost ca un călcâi al lui Ahile pentru menajeră, astfel că odată deschisă, s-a dat startul încet și sigur către moartea ei. Poate că ușa casei sale simboliza tocmai intrarea în sufletul său, „întruchipat” în casa ei, suflet pe care avea grijă cui îl expune.

Complexitatea romanului are limite foarte îndepărtate, pe care îi încurajez pe cei pasionați de psihologie să le atingă prin pătrunderea în sufletului lui Emerenc, trecându-i incognito pragul ușii. Nicicând nu aș putea reda toată frumusețea romanului, dar aș putea sublinia că astăzi, mulți dintre noi nu își mai alocă timp pentru a-i înțelege pe cei de lângă ei așa cum a făcut-o Magda Szabó. Tot respectul pentru acest lucru autoarei!

Foto: pixabay.com

6 gânduri despre “„Ușa” (Magda Szabó) – roman profund psihologic

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s