Nuvela polițistă – „Misterul lui Marie Rogêt”

Povestirea lui Edgar Allan Poe – „Misterul lui Marie Rogêt” este bazată pe un caz real din Franța din anii 1840. Spre deosebire de alte intrigi polițiste, aceasta m-a deconectat brusc după ce m-a ținut în priză de la început până aproape spre sfârșit. Sunt dezamăgită!

În fața mea detectivul fără nume și colegul său Auguste Dupin analizau articole de presă și declarații despre presupusa ucidere a Mariei Rogêt, combătând tot felul de ipoteze fantastice despre cum, unde, dar mai ales, dacă a fost ucisă tânăra. A fost interesant de văzut cum presa făcea mai mult rău decât bine anchetei prin propagarea unor posibile piste, cu toate că, luate la puricat, multe dintre acestea nu rezistau nici măcar bunului simț.

Pe scurt, tânăra Marie Rogêt pleacă într-o duminică dimineața de acasă cu gândul oficial de a vizita o mătușă. Este găsită câteva zile mai târziu în Sena cu urme de violență (semne ale strangulării, haine sfâșiate). Cadavrul era destul de greu de identificat, astfel că s-a presupus, după hainele purtate de victimă, că este Marie Rogêt, chiar dacă se înregistrase o altă crimă asupra unei alte tinere fete în aceeași perioadă. Toată lumea își dă cu părerea, astfel că întreg Parisul află despre Marie că nu era la prima plecare de capul ei de acasă (numai că data trecută revenise teafără după o săptămână) și că avea o relație cu un marinar despre care nimeni nu știa mai nimic.

Din câte știu eu, detectivul Poirot rezolva cazurile. Dupin, în schimb, în nuvela asta ca să fiu mai precisă, doar demontează teorii și vine cu indicii fără însă a-l indica cu exactitate pe criminal, având totuși pretenția că a găsit „soluția”.

Ca să rămân în aceeași sferă mai „tehnică”, o să termin și eu brusc spunând că, per ansamblu, nu mi-a plăcut nuvela lui Poe. M-a lăsat cu ochii în soare, nu mi-a elucidat decât parțial misterul și m-a lăsat să cred că toată treaba lui Dupin a fost să verifice ipotezele ziarelor pe care uneori le-a repetat literă cu literă. O fi încercat el să intre în mintea criminalului, însă nu mi s-a părut un profesionist. Poate într-o altă nuvelă mă va convinge…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s