„Roman pentru doamne”. Despre doamne.

„Roman pentru doamne”? Da.

Happy-ending așteptat? Nu!

Când Michal Viewegh a spus că romanul său „nu se încadrează în norma literară a timpului nostru” a avut dreptate.

Cartea autorului contemporan ceh Michal Viewegh este într-adevăr „pentru doamne”. De ce? Poate pentru că niciun bărbat nu ar sta să citească romanul ca să afle ce simte o femeie când este înșelată, când iubește, când înșeală, când este îndrăgostită sau dezamăgită – de multe ori de bărbați, evident!

Interesant sau nu, cărțile despre femei (sau care te ajută să le înțelegi pe alocuri, că să fim serioase, uneori nici noi nu știm prea bine ce vrem!) sunt citite mai ales de femei. Iată-mă și pe mine în această categorie, dar nu-i nimic, oi găsi eu un tânăr care s-o citească și să ia aminte.

Protagonistele (mama văduvă și fiica de 20 de ani) sunt prezentate într-o permanentă căutare a bărbatului ideal sau măcar a unui exemplar care se apropie de acest model. Niciuna nu este mulțumită pe deplin de ce găsește. Mama caută specimene prin alte țări și continente perfect convinsă că bărbații cehi nu pot fi niciodată gentlemeni. Fiica se combină cu tot felul de băieți de vârsta ei până sfârșește alături de un ceh de 40 de ani, fost iubit de-al mamei ei (pe care evident că mama nu l-a plăcut niciodată din cauza lipsei de stil).

Michal Viewegh te plimbă cu răbdare prin toate aventurile celor două domnițe în căutarea iubirii adevărate, pe care le semnează din perspectiva fiicei. Deloc plictisitor, romanul te poate uimi pe alocuri cu franchețea relatării momentelor indecente încât te face să te întrebi de unde știe autorul cum se masturbează fetele cu dușul? (credeți-mă, e prea exact – scuzați pleonasmul – ca să știe din cărți!).

Privit dintr-o altă perspectivă, cartea lui Michal Viewegh prezintă și cum reacționează bărbații la trădare, la flirtul aparent nevinovat al partenerelor când întâlnesc un alt mascul feroce, la planurile de viitor expuse de tipe prea devreme sau de ce nu… când iubesc. Să fi picat în capcana faptului că e roman pentru doamne în sensul de roman despre doamne, când, de fapt, era un mesaj pentru noi, femeile, ca să-i înțelegem pe bărbați?

Oricum ar fi, de oriunde ai privi, zic și eu, nu dau cu parul, tot pentru doamne și domnițe rămâne! Dar pentru orgoliul și liniștea mea aș prefera să văd și opinia unui bărbat despre perspectiva feminină expusă de Michal Viewegh.

Între timp, mă pun pe căutat recenzii „bărbătești” ale romanului din 2001 (cică și ecranizat în 2005) al autorului ceh…

Pe curând!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s