Metamorfoza unui roman – FLUTURI

Despre Irina Binder s-au scris multe. Atât de către ea, care și-a deschis sufletul tuturor, cât și de către alții, cititori sau publiciști. Răspunsurile din interviurile care i s-au luat nu te surprind, mai ales după ce i-ai citit cele două volume „Fluturi”.

Fluturi este înainte de toate despre demnitate. Apoi regăsești în cascadă trăiri, impresii și povețe despre iubire, trădare, respect, orgolii, obsesii, bani, sex, dor, viață și moarte, bun și rău. De fapt, nu-i scapă nimic Irinei Binder. Romanul (în două volume) este, într-adevăr, o creație sinceră, naturală și completă în care Dumnezeu testează permanent protagoniștii.

Personajele, deși au nume fictive, au umor, se tachinează, se iubesc și se consumă ca-ntr-un film la care doar tu ai exclusivitatea, doar că nu le poți șopti propriile sfaturi. Le descoperi extrem de vii, cu virtuțile și defectele lor desfășurându-se în clase sociale și lumi diferite.

Oricât de tentat ai fi să crezi că scenariile volumelor aduc cu o telenovelă, nu poți să nu constați adevăratul mesaj și sens, dincolo de situațiile uneori banale care îți sunt descrise, mai ales că morala lecțiilor la care asiști îți este relevată într-un mod care te face să te rușinezi de propria ignoranță. Este imposibil să nu fi trăit și simțit, fie că ești femeie sau bărbat, cel puțin o parte dintre scenele și sentimentele descrise.

Citind, te minunezi de naturalețea scriiturii, de pertinența scenariilor, dar mai ales de umanitatea de care dau dovadă unele personaje. Omenia și verticalitatea – aceste calități pe cale de dispariție la unii dintre noi – sunt tușate extrem de bine în cele două volume. Le-am citit pe nerăsuflate în mai puțin de-o zi și da, la final m-am simțit ca un fluturaș căruia îi expiră timpul din clepsidra vieții înainte a afla decizia finală a Irinei, protagonista principală a romanelor.

Romanele sunt lecții de viață vii, ambalate în povești pe care le consideri ireale doar pentru că nu ești tu în locul Irinei sau al pretendenților ei.

„Fluturii” Irinei Binder te obligă să reconsideri propria viziune asupra vieții și a lui Dumnezeu, dar mai ales asupra propriei persoane. Cât de demni suntem oare de dragoste adevărată, de iubirea lui Dumnezeu, de iertare? Răspunsurile ți le vei da singur după ce citești Fluturi, un roman pe care îl consider o metamorfoză a sufletului

 

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s