Suzanne Collins – designer-ul sufletelor luptătoare

Dragii mei, după cum știți, am dedicat pe blog o categorie scriitorilor, pe care eu i-am denumit „designeri de suflete”. După ceva timp de la ultimul articol, vă prezint unul în care se află în atenție autoarea bestseller-ului „Jocurile foamei”, nimeni alta decât Suzanne Collins.

Deși a debutat cu romane fantasy acum mai bine de 10 ani, eu abia recent i-am citit cea de-a doua serie – Jocurile foamei – fantastică la propriu. Iată în cele ce urmează de ce:

Într-un viitor apocaliptic, peste ruinele unui continent cunoscut odată ca America de Nord, se întinde națiunea Panem. Ca simbol al puterii Capitoliului asupra celor douăsprezece districte conduse cu o mână de fier, în fiecare an este organizat un concurs sadic și sângeros – Jocurile Foamei. Douăzeci și patru de adolescenți sunt răpiți de lângă familiile lor și aruncați în luptă pe viață și pe moarte, televizată în direct și urmărită cu frenezie. Doar unul dintre ei se va întoarce acasă faimos, bogat și… viu. (Fragment din descrierea de pe coperta patru a primului volum al trilogiei)

Ceea ce m-a determinat să scriu acest articol nu a fost originalitatea alegerii unui protagonist femeie în această poveste ce amintește de arenele cu gladiatori, ci dorința de a descoperi femeia din spatele femeii.

Ar fi de ajuns să transcriu câteva paragrafe și treaba mea de a transpune caracterele imaginate de Suzanne Colinns și poveștile lor de viață ar fi ca și făcută. Pentru curioșii care nu au citit încă „Jocurile foamei” ale lui Suzanne Collins, Katniss Everdeen – personajul principal – este o tânără de 16 ani care se oferă voluntar în locul surorii ei mai mici să participe la ceea ce avea să fie ultima ediție a Jocurilor Foamei în forma lor standard. Rămasă de mult prea mică fără tatăl miner care o învățase tehnici de bază într-ale supraviețuirii, Katniss este nevoită să-și întrețină familia după ce mama sa intră în depresie după pierderea soțului. Cu aceste abilități atipice pentru o domnișoară (trăgea cu arcul mai bine decât Cupidon), Katniss reușește să facă față pericolelor iminente și ispitelor mortale. Am apreciat eforturile ei de a pune mereu pe masă ceva de mâncare (căci districtul din care venea era extrem de sărac, fiecare ducându-și traiul de pe o zi pe alta cum putea), talentul ei de negociere și abilitățile de relaționare în baza cărora își asigura cele necesare. Însă mi-a displăcut incapacitatea de a înțelege o altfel de dragoste decât cea părintească și frățească. S-o văd mereu între ciocan și nicovală pentru că nu înțelegea ce simte cu adevărat pentru cei doi flăcăi care își dădeau și viața pentru ea, ei bine, asta parcă nu se potrivea per ansamblu. Cum s-ar spune era maturizată prea devreme, dar numai pe alocuri… După principiul „binili învingi”, după cum probabil ați intuit deja, Katniss supraviețuiește, ba mai mult, îi oferă o portiță de scăpare și partenerului ei de district. De aici totul se complică, mai ales că niciodată Capitoliul nu mai fusese sfidat și înjosit într-o asemenea manieră. Dar gata cu intrigile, vă las să le descoperiți singuri. Doar era vorba că scriu despre Suzanne Collins, nu?

Deși autoarea a declarat în repetate rânduri sursa de inspirație și motivația scrierii trilogiei „Jocurile foamei”, la o primă navigare pe Internet nu găsești și în limba română ceva despre chinurile facerii acesteia. Cu toate acestea, consider că trebuie să le amintesc, măcar pentru cei care încă se mai întreabă dacă merită să citească cărțile, care, apropo, s-au vândut în peste 50 de milioane de copii redactate în 51 de limbi.

Așadar, Suzanne Collins a adaptat legenda labirintului minotaurului învins de Tezeu la o lume futuristă, dar în care se manifestă probleme actuale: războaie, subjugarea poporului de către politic, manipularea maselor prin mass-media, motivația autoarei născându-se din revolta față de desensibilizarea omenirii prin supraexpunerea mediatică la fapte tragice. Sau cum ar spune Suzanne Collins, romanele relevă „probleme precum marea discrepanță între nivelurile de trai, puterea televiziunii și cum este ea folosită ca să ne influențeze viețile, posibilitatea ca guvernul să folosească foametea ca o armă, problema războiului”.

Insistența autoarei asupra temei războiului i-a fost cultivată de către tatăl său, un erudit profesor dislocat în Vietnam ca pilot în Forțele Aeriene americane. Acesta i-a vorbit adesea despre război și a dus-o deseori pe câmpurile de luptă unde îi preda adevărate lecții de istorie pentru a conștientiza necesitatea ori inutilitatea acestor conflicte violente.

Prin creionarea celor 24 de suflete nefericite condamnate la nenorocire pe viață și prin prezentarea poveștii și după încheierea ediției anuale a Jocurilor Foamei, Suzanne a dorit să sublinieze că povestea continuă dincolo de evenimentul tragic. O moarte nu este doar pierderea cuiva drag, ci și un nou stil de viață pentru cei rămași. Așadar, pentru ea, cei 24 sunt luptători pentru cauze nobile în onoarea cărora merită să descrie ce a însemnat sacrificarea lor pentru posteritate. Dar, după cum am aflat dintr-un interviu, autoarei nu i-a fost ușor să facă acest lucru. Deși ficționale, personajele i-au intrat pe sub piele și în suflet, fiindu-i cel mai dificil să-și omoare propriile creații, pe care ajunsese să le iubească, mai ales că erau ființe extrem de tinere și vulnerabile.

Din același interviu am constatat că avem și ceva în comun: bucuria de a vedea că am contribuit la plăcerea de a citi a unei persoane care anterior era reticentă față de o anumită carte sau gen literar. Cum de ne-am potrivit? Poate pentru că amândouă scriem despre ceea ce știm și iubim, despre ceea ce ne fascinează sau ne incită. De altfel, acesta este și sfatul lui Suzanne Collins către tinerii scriitori, cu care închei acest articol.

Pe curând!

 

Referințe:

http://www.scholastic.com/teachers/article/qa-hunger-games-author-suzanne-collins

http://www.slj.com/2008/09/interviews/under-cover/a-killer-story-an-interview-with-suzanne-collins-author-of-the-hunger-games/

http://www.suzannecollinsbooks.com/bio.htm

http://www.biography.com/people/suzanne-collins-20903551#the-hunger-games

 

Foto: http://www.imdb.com/name/nm1056741/mediaviewer/rm2594820864

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s