Steve Berry – autorul unui thriller pe gustul lui Dan Brown

Știți ce-mi place cel mai mult la blogosfera literară? Exact! Găsești impresii câte vrei despre aproape orice carte! Nu știu cum se face că am aflat abia recent de Steve Berry, care a scris vreo 15 cărți, thrillere istorice foarte apreciate în toată lumea.

Pentru cei nefamiliarizați până acum (ca și mine) cu aspecte din viața autorului, site-ul editurii Rao ne precizează că

Steve Berry este avocat și, deși nu mai practică avocatura, este implicat în politica locală din Georgia. Interesul său pentru istorie l-a îndemnat spre cariera de scriitor.

A debutat în 2003 cu thrillerul Camera de chihlimbar, care a devenit imediat un bestseller în Statele Unite. Următoarele sale cărți – Profeția familiei Romanov, Al treilea secret, Moștenirea templierilor, Conexiunea Alexandria – au urcat rapid în topurile întocmite de USA Today, Publisher’s Weekly, The New York Times.

Purtată de valul ficțiunii istorice de ceva timp încoace, mă îndepărtez tot mai mult de zilele noastre și îl las pe Steve Berry să mă ducă în vremea lui Cristofor Columb, pentru ca apoi să-mi dezvăluie mărul discordiei actuale dintre evrei, oameni de știință și de afaceri, mafioți, organizații dubioase, guverne ș.a.

Rareori mi se întâmplă să fac testul celor 50 de pagini, dar n-am putut să nu constat cu deosebită plăcere că nu îți trebuie nici măcar 20 ca să spui cu mâna pe inimă că Steve te-a cucerit! Dacă primul capitol din „Afacerea Columb” te pune în fața unei situații al cărei final îl poți intui, în mai puțin de 10 pagini afli că nimic nu e ceea ce pare, chiar dacă al șaselea simț nu te-a înșelat. Debutul romanului este atât de imprevizibil că te uită Dumnezeu citind în fotoliu.

Știu că m-ați mai văzut cum mă îndrăgostesc de câte un autor, dar fiți pe pace! Steve abia m-a încălzit! O să mai citesc cu siguranță și alte romane de-ale lui, dat fiind că în sufletul meu deja se înghesuie Simon Toyne și Joël Dicker pe primul loc.

Dar să vă spun ce mi-a plăcut la Steve când am lecturat „Afacerea Columb”:

1.a trasat, pentru prima oară de când citesc acest gen, o graniță concretă între adevărul istoric și rodul imaginației sale. Așadar, păstrează la finalul cărții partea cea mai vânată de pasionații de istorie: o notă dedicată adevărului gol-goluț despre cine l-a inspirat în scrierea cărții, ce anume este fictiv și de la ce realitate a pornit totul.

Dacă pe alocuri cartea te bulversează prin schimbarea alternativă a planurilor narative, în nota de care vă spuneam Steve Berry îți indică până și pagina la care face referire când aduce clarificările. Stai liniștit, nu e nevoie să revii, pentru că e imposibil să-ți fi scăpat aspectele în cauză când tocmai ele răstoarnă situația sau sunt chiar cele care te fac să devorezi pagină după pagină.

2. nu a implicat aproape deloc serviciile secrete. Parcă a fost mai interesant să vezi jocurile personajelor mânate de credințe religioase ori conflicte interpersonale din trecut, decât să fie permanent prezent un atotștiutor. Unicul personaj afiliat serviciilor dispare relativ repede din peisaj fără a-și fi atins scopul.

3. a sustras din viața personajelor tocmai o condiție vitală pentru supraviețuire: încrederea. Dacă romanele thriller istorice, în general, conțin mistere în a căror elucidare cu bune intenții se aliază moștenitorii de drept ai secretelor cu specialiștii, Steve Berry creează echipe de conjunctură cu interese divergente, care nu ezită să se dezbine și să-și sape groapa una alteia.

Mi-a plăcut romanul „Afacerea Columb”. Cei de la The Washington Post apreciase că acest volum este „un thriller complet şi cea mai bună carte” a lui Steve Berry de până acum. Nu pot să certific cele susținute, dar o să am grijă să verific dacă este adevărat!

Până una alta, Steve știe să te țină în fotoliu. Rețeta lui e aparent simplă: se ia un personaj controversat din istorie (Cristofor Columb) și se dă o undiță oricui dorește să pescuiască adevărul despre el în apele tulburi ale istoriei. Doritori sunt de toate felurile: afaceriști dubioși interesați de așa-zisa comoară din aur ascunsă de Columb prin Jamaica, evrei extremiști adepți ai construirii celui de-al Treilea Templu cu obiectele sacre din aur (căci în ele consta comoara), oameni de stat avizi după putere, istorici ș.a. Cu toții se avântă în descoperirea mormântului lui Cristofor Columb și a comorii evreiești, dar povestea se complică abia când fiul ultimului păstrător al secretului își reneagă originile evreiești, se convertește la creștinism și-l lasă pe tatăl său să ia secretul în mormânt la propriu. Mai multe nu vă spun căci articolul e dedicat autorului! Sâc! Curioșii care nu sunt deranjați de spoilere pot citi o recenzie faină despre această carte pe anaarecarti.ro.

Ce m-a convins inițial s-o citesc? Mențiunea lui Dan Brown de pe copertă cum că romanul este „genul lui de thriller”! Aviz fanilor!

Până data viitoare, când vă voi prezenta relația dintre doi protagoniști ai romanului „Afacerea Columb”, moralele zilei pentru mine (așa cum v-am promis) sunt mai bine mai târziu decât niciodată! și spusele stimabilului istoric Adrian Cioroianu – „istoria este și rămâne cea mai frumoasă poveste”!

 

Vă pup!

 

 

Sursă foto: http://steveberry.org/biography/

Alte surse: http://www.raobooks.com/autori/steve-berry/

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s