Central Park – un roman „de Oscar”

Wow! Wow! Senzațional! Doamne….Știu că sună bombastic precum știrile de la ora 17.00, dar alte cuvinte n-am! Să mă iei la bătaie, să mă frigi cu vătraiul, să mă ameninți cu moart

 

guillaume_musso_hiver2010
Guillame Musso

ea și tot nu-mi schimb părerea despre Guillame!

Care Guillame? Guillame Musso! Știți voi, franțuzul ăsta arătos care scrie niște thrillere de le ții minte toată viața și cu care aș vrea o cină romantică la Paris! Acum!

Pe mine zău că m-a luat așa… la sentiment! Iubiri de basm (doar despre una vă voi scrie în curând! promit! – nu vreau să dau tot din casă), acțiune cu mult suspans și răsturnări de situație… ce să mai zic? Fenomenal?!

E primul thriller din viața mea la care plâng! Stați liniștiți, nu moare nimeni din cine ați putea crede voi! Așa sunt eu mai simțitoare când vine vorba de copii și de cupluri formate din jumătăți perfecte! Guillame te introduce direct în acțiune din prima pagină și oricât de insensibil ai fi, e imposibil să nu fii curios să afli cum de s-a ajuns în situația aceasta:

New York, 8 a.m. Alice Schäfer, o polițistă franțuzoaică, și Gabriel Keyne, un pianist de jazz american, se trezesc pe o bancă în Central Park, legați cu cătușe unul de altul. Alice și Gabriel nu se cunosc și nici nu își amintesc să se fi întâlnit vreodată. Mai mult, în noaptea dinainte, Alice a fost la o petrecere pe Champs-Élysées, iar Gabriel a cântat într-un club din Dublin. (prezentare coperta IV)

Dacă încă nu te-am convins să citești din carte continuarea, ce zici de aceste întrebări? Crezi că poți răspunde corect?

Cum au ajuns într-o situație atât de stranie? Al cui este sângele de pe cămașa lui Alice? Și de ce lipsește un glonț din pistolul ei?

Pentru a se putea întoarce la existența lor obișnuită, Alice și Gabriel trebuie să afle împreună ce li s-a întâmplat. Ceea ce vor descoperi, însă, le va da viața peste cap pentru totdeauna. (prezentare coperta IV)

Nici nu se poate întâmpla altfel când te trezești într-o altă lume, la propriu! Alice și Gabriel sunt un cuplu criminal! Alice conduce o anchetă proprie pentru a descâlci firele poveștii, în timp ce Gabriel execută ca un bun soldat ordinele ei. Poate că vă întrebați de ce are el încredere în ea, până nu demult, o necunoscută? Păi… poate pentru că el nu este ceea ce pare? Nu… nu o să vă spun cine este! Totul este mult prea bine regizat ca să divulg ceva ce MERITĂ să descoperiți singuri!

În schimb, Alice nu joacă teatru! Ea este o femeie puternică care și-a pierdut soțul și copilul în aceeași zi din cauza profesiei sale! Dar acest lucru nu a doborât-o, ci a înverșunat-o să se dedice vânătorii de criminali, în care ajunge să-l implice și pe Gabriel Keyne.

Pe de altă parte, Gabriel este în aparență un naiv. Un boem. Un „cetățean cu drepturi” cum le spun eu celor care sunt setați să lase totul, chiar și viața lor, în seama altora și care mai au și pretenția să iasă totul perfect. Se lasă condus de Alice și devine părtaș la toate infracțiunile comise de ea, ba chiar o ajută să fure o mașină și un telefon pentru a se descurca, căci s-au trezit fără niciun act în Central Park. Cu alte cuvinte, când vine vorba de încălcarea legii, cei doi se completează perfect! (Oare de unde știe el cum să pornească o mașină fără chei? Sau se învață mai nou și de-astea la Conservator?) Revenind, nici viața lui nu e prea roz după ce soția l-a părăsit și s-a mutat cu băiatul lor la Londra. Dar un lucru este cert:

Există încercări pe care nu le depășim niciodată cu adevărat, dar cărora la supraviețuim.

Oricât de imposibilă părea rezolvarea situației, Gabriel a fost de real ajutor lui Alice. Chiar și după ce au scăpat de cătușe cei doi au continuat să fie o echipă, în ciuda scepticismului lui Alice și minciunilor sfruntate ale lui Gabriel, care pretindea că e ba pianist de jazz, ba agent secret, ba doctor… Se pare că fiecare avea nevoie de un fel de ajutor, iar faptul că se completau nu făcea altceva decât să-i apropie și mai mult. Oare să-i fi unit Guillame, pardon destinul și cu alt scop? Sau stai! Care era de fapt scopul pentru care au fost uniți prin cătușe de la bun început?

Puteți să mă urâți și tot nu vă spun! Vă dau doar un indiciu: regizorul nu este (așa cum credem toți în primă fază) autorul! Guillame este, în acest caz, un simplu Geppetto care a dat viață creațiilor sale și le-a lăsat să-și creeze propriul viitor. În plus, a avut grijă să le înzestreze cu amintiri pentru a le condimenta existența și a aprecia viața mai mult decât o face un muritor de rând.

Guillame te cucerește pur și simplu! Scriitură facilă, intrigă de film, scenariu de Oscar și actori cu probleme atât de actuale, încât totul este umanizat (până la lacrimi în cazul meu!).

Alice și Gabriel sunt mai mult decât simpli protagoniști! Ai putea să juri că ei există undeva și că poveștile lor de viață sunt (Doamne ferește-ne!) reale! Și oricât de neimaginat ar părea, oameni ca ei, cu demoni ca ai lor, chiar există! Și mă bucur că ei mi-au amintit că

Putem întotdeauna mai mult decât ne credem în stare. (Joseph Kessel) – motto capitolul 7

A trăi înseamnă a lupta. (Seneca) – motto capitolul 12

Destinul ne urmărește asemenea unui dement înarmat cu un brici. (Andrei Tarkovski) – motto capitolul 17 

Mi-a plăcut că fiecare capitol are un motto ca o lecție de viață (pentru bibliofili și nu numai, să știți că unul dintre ele îi aparține scriitoarei Donna Tartt!)! Ce modest este Guillame Musso! Cei de la Editura All au fost extrem de inspirați cu publicarea romanelor sale și țin să le mulțumesc mai mult decât din suflet pentru romanul minunat – „Central Park” – pe care mi l-au oferit și pe care îl puteți comanda aici! Acest volum mi-a depășit orice așteptări și mi-a detronat favoriții așa că vi-l recomand cu tot dragul și vouă!

tn1_central_park-c1
Roman thriller

 

 

3 gânduri despre “Central Park – un roman „de Oscar”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s