Goethe și SINDROMUL INIMII ZDROBITE

Ce e pentru inima noastră lumea fără iubire?! E ca o lanternă magică fără lumină! 

Luna iubirii a trecut, a început primăvara și parcă niciun moment nu-i potrivit ca să vorbești despre suferinzii din dragoste. Dar pe acesta e musai să-l cunoașteți, așa că să-mi fie cu iertare dacă vă umbresc ghioceii cu o poveste demnă de buletinele informative de la ora cinci.

Cine s-a întrebat vreodată cum au apărut clișeele? Factorul esențial este într-adevăr timpul, dar cine a venit cu ideea care avea să devină clișeu? De multe ori nu știm când s-a lansat vreo idee care s-a împământenit mai târziu devenind clișeu, dar am aflat una despre care habar n-aveam și nu puteam să n-o împărtășesc și vouă, dragii mei prieteni!

Câți n-ați auzit de vreun amorezat înflăcărat care s-a sinucis din cauza iubitei? Prea puțini. Dar câți dintre voi știu că în medicină și sociologie respectivii sunt „diagnosticați” cu sindrom Werther?

Ce este sindromul Werther? Este așa-zisul sindrom al „inimii zdrobite”, denumit după personajul literar a cărui poveste avea să declanșeze valuri de sinucideri în rândul tinerilor europeni prin secolele XVIII și XIX.

În romanul „Suferințele tânărului Werther”, Goethe redă corespondența dintre Werther și prietenul lui Wilhelm, în care Werther i se confesează în legătură cu sentimentele pe care le are față de Charlotte, o tânără rămasă orfană împreună cu frații ei, dar care era logodită. Aflat în imposibilitatea de a o avea vreodată doar pentru el, în mai puțin de un an de când o cunoscuse, Werther se sinucide.

Inițial îmi doream să insist mai mult asupra frământărilor lui, însă subiectul este foarte frumos și profesionist tratat într-o revistă (accesibilă aici), fapt pentru care mă voi rezuma la câteva impresii personale.

Sunt tare bucuroasă când îmi îmbogățesc cunoștințele datorită cărților, așa că sunt tare mândră de mine că am fost inspirată și am trecut această carte publicată în 1774 pe lista de lecturii obligatorii din acest an. Nu știu dacă altfel aș fi aflat că sindromul inimii zdrobite este ceva serios și nu doar o slăbiciune de moment în fața vicisitudinilor vieții. Goethe a fost și el uimit de valul de sinucideri provocat de lecturarea romanului de către tineri, așa că în a doua ediție a cărții ar fi menționat să nu se ia exemplul lui Werther, care ar fi „trăit”, de fapt, chiar un episod din viața autorului. Totuși, preventiv, cartea a fost interzisă prin diverse părți ale lumii.

Am remarcat onestitatea și onoarea tinerilor din acele vremuri, despre care nu mai pot spune astăzi că se manifestă cu aceeași verticalitate ca în secolul XVIII. Dacă și voi sunteți nostalgici ca și mine, vă invit să vă relaxați în compania lui Werther, căci nu prea m-a făcut să simt ceva empatie față de el. M-a deranjat chiar insistența cu care o tot vizita pe Lotte, deși era cu soțul acasă, dar nici ea nu l-a respins vreodată, simțindu-se din prima clipă când l-a văzut atrasă de el. Am zis că nu intru în detalii despre relația lor tristă, așa că vă las să vă bucurați de anotimpul minunat care tocmai a început sau, de ce nu, chiar de romanul lui Goethe!

O primăvară frumoasă cu multă dragoste și lecturi plăcute vă doresc! Vă pup!

ghiocei

 

P.S. Goethe s-a născut la Frankfurt în 1749 și provine dintr-o famgoethe_stieler_1828ilie înstărită (tata jurist, mama din nobilimea de robă, acei nobili care ocupau funcții în administrație sau justiție și care de cele mai multe ori au făcut studii importante). Educația sa este una dintre cele mai diverse, studiind multe limbi străini (greaca veche, latina, franceza, ebraica) și practicând sporturi populare în acele vremuri (echitație, scrimă, dans). A ales să facă studii în drept la presiunea tatălui, dar s-a remarcat prin scris. A scris proză, dramaturgie și poezie și a fost influențat în opera sa de filozoful Herder, „teoreticianul mișcării Sturm und Drang („Furtună și Avânt”), (…) de la care va învăța să perceapă lumea ca pe o imensă totalitate în care fizicul și spiritualitatea sunt indivizibile”.

 

Colțul limbii române – un colț destinat vocabularului limbii române

pedant = cu pretenții de erudiție și de competență deosebită; meticulos; minuțios peste măsură; (cf. dexonline.ro)

litanie în expresia „litanie de antiteze” = expunere, înșirare lungă, monotonă, plictisitoare. (cf. dexonline.ro)

 

Surse: https://ro.wikipedia.org/wiki/Vechiul_Regim

https://ro.wikipedia.org/wiki/Goethe

Recomandare: Revista Ramuri

Foto: pixabay.com și https://ro.wikipedia.org/Goethe_poza

 

 

Un gând despre “Goethe și SINDROMUL INIMII ZDROBITE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s