Cyberspațiul și alte nebunii

Ți-ai ales același nume de utilizator al unei rețele sociale ca cel pe care l-ar fi dorit și altcineva? Ți-aș spune să stai liniștit, dar cel mai rău lucru care ți se poate întâmpla nu e doar de domeniul fantasticului. Cuiva chiar i s-a întâmplat să-i fie ștearsă întreaga lume virtuală – poze, documente, filme, e-mail-uri de pe telefon, tabletă, laptop și calculator ori din cloud și să-i fie preluat controlul asupra contului din rețeaua socială. Dacă nu s-ar fi oprit aici, hackerul ar fi putut totodată să golească și cardul bancar sau conturile de brokeraj. Ah, am uitat să-ți spun: chestiile astea sunt floare la ureche pentru un adolescent din celălalt capăt al lumii cu puțină creativitate și îndemânare.

Nu ești paranoia încă nici măcar puțin? Dar vulnerabil te simți, nu? Și foarte bine faci! Iar acum nu te supăra, frate, dar trebuie să-ți spun că ești în fundul gol când vine vorba de protecția datelor în cyberspațiu. Și nu doar tu, ci întreg mapamondul. Și nu, nu exagerez!

Marc Goodman este, după cum îi spune și numele, unul dintre băieții buni. A scris în 2015 o carte apărută în limba română un an mai târziu cu titlul „X-Cyber: Viitorul începe azi”. O fi început el viitorul în 2015, dar eu abia anul acesta am aflat de carte și mi-am zis, ia hai să văd și eu viitorul dacă tipul ăsta tot l-a prezis. Nu doar că m-am simțit un om prost (da, da, prost!), dar mi-a venit o vreme să mă duc în munți și să stau fără pic de tehnologie!

Marc Goodman este expert în securitate globală asupra infracțiunilor informatice cu o experiență în domeniu de peste 20 de ani, timp în care a colaborat cu organizații precum Interpol, ONU, NATO, LAPD etc. În cele peste 700 de pagini ale cărții (care trebuie musai citite din scoarță în scoarță, dacă nu cumva ești deja la curent cu nebuniile din domeniu) tratează toate subiectele posibile pe tema amenințărilor asupra securității cu implicații tehnologice (ex. infracțiuni cyber, cyber terorism). Îți expune, plecând de la cazuri reale, toate vulnerabilitățile, personale și de sistem și cel mai important, propune soluții de protecție care, deși nu te feresc total, reduc semnificativ riscul de a deveni o victimă a unor butoane controlate ingenios de hackeri, mai mult sau mai puțin binevoitori.

Deși în carte găsiți detalii incitante și revoltătoare (inclusiv teorie) despre robotică, deep web, dark web, viruși, viermi sau troieni informatici, cybercriminalitate (toate acestea putând să ne îngenuncheze la propriu), carderi („indivizi specializați în furtul de informații personale de identitate, inclusiv pașapoarte și carnete auto falsificate”), hacktiviști (grupuri de hackeri mobilizați într-un scop social asemenea activiștilor), astăzi voi scrie doar despre cele care au devenit aproape indispensabile pentru lumea asta interconectată: rețelele sociale și platformele de e-mail. Dacă de robotică nu vrei să știi mai multe, sau nu acum, atunci sigur te va interesa ce îți voi scrie în continuare (de la Goodman citire) despre Facebook și Google.

Spre exemplu, eu niciodată nu m-am întrebat de ce sunt gratis. Mi-am făcut conturi ca toți de pe planetă fără să mă întreb nici măcar o secundă de unde atâta binevoință pe tinerii inventatori (apropo, numărul de conturi de pe Facebook depășește cu mult numărul oamenilor de pe planetă). Dacă răspunsul tău sunt reclamele, atunci este unul corect, dar incomplet! Facebook și Google contorizează orice, iar acest „orice” despre tine este marfă de vânzare pentru cine este dispus să dea mai mult. Iată ce scrie Marcus Goodman:

Oricum, un motor de căutare nu a fost suficient și Google a început să-și dorească și alte modalități de a vă cunoaște mai bine, de a vă afla speranțele, visurile și dorințele. Rezultatul? Gmail. Oferind un spațiu de stocare uriaș și servicii fără cusur, Google a dobândit acces la toate mesajele voastre, personale și profesionale. Așadar, Google poate afla nu doar ce căutați, ci și ce scrieți și, mai ales, cui scrieți. Google v-a citit mesajele electronice și a găsit noi informații, tipare, pe care să le poată vinde firmelor de publicitate, sporindu-și profiturile, pe măsură ce vă alcătuia un profil cât mai exact. (…) Câtă vreme rămâneți conectat la Gmail, el poate identifica toate căutările făcute de pe contul vostru; ca urmare, cu cât Google își face o imagine mai bogată despre voi, cu atât se îmbogățește și el, la propriu. (…) trimițând un e-mail unui utilizator de Gmail, renunțați automat la orice drept de confidențialitate și consimțiți la preluarea și vinderea mesajelor e-mail și a conținutului acestora, chiar dacă intenția voastră a fost ca mesajul să fie privat și nu dispuneți de un cont Gmail.

Și ar mai fi de adăugat și altele referitor la extensiile Google (ex. Google Voice, Google Glasses sau sistemul de operare Android), dar ați prins ideea 😉 . Legat de Google aș mai menționa o curiozitate (cel puțin pentru mine chiar a fost o noutate!):

Oricine accesează Google Docs sau se întâmplă să încarce un tabel de calcul, un PDF sau un document Word pe Google Drive încredințează, automat, companiei Google dreptul de proprietate asupra documentului.

Căci asta se prevede în termenii de utilizare kilometrici pe care i-ai acceptat, dar nu i-ai citit sau nu i-ai citit cu atenție. Spre exemplu:

Dacă J. K. Rowling ar fi scris „Harry Potter” în Google Docs în loc de Microsoft Word, ea ar fi cedat Google toate drepturile de autor asupra cărții sale, dreptul de a ecraniza sau de a pune în scenă personajele cărții, ca să nu mai vorbim de Școala de Magie și Vrăjitorie Hogwarts. (…) Dacă Rowling și-ar fi scris romanul ei epic în Google Docs, ar fi cedat Google drepturile imperiului ei, Harry Potter, în valoare de 15 miliarde de dolari – și totul pentru că termenii de utilizare susțin asta.

  •  … atunci când încărcați sau postați în alte moduri un conținut pe site-ul nostru, acordați Google (și celor cu care Google colaborează) licența universală pentru a folosi, găzdui, stoca, reproduce, modifica și crea lucrări derivate din acest conținut, precum cele rezultate din traduceri, adaptări sau alte schimbări, și permisiunea de a comunica, publica, afișa în public și distribui conținutul. 

Facebook face același lucru ca Google și nu uitați că Facebook este „visul oricărui agent de marketing”.

Publicitarii cunosc până și ultimul detaliu legat de viața unui utilizator Facebook și pot să-l încadreze cu precizie într-o categorie de piață, bazându-se pe graficul social generat de Facebook. (…) ce se întâmplă cu datele generate cu fiecare Like – date[le] sunt colectate, examinate minuțios și vândute oamenilor de marketing și brokerilor de informații din lumea întreagă. (…) În caz că nu distribuiți destule informații, Facebook e bucuros să creeze noi reguli și reglementări pentru a vă forța să o faceți, așa cum a procedat în 2012, când a instituit elementul obligatoriu „cronologie”. (…) Facebook, la fel ca și Google, a fost vehement criticat în chestiuni precum confidențialitatea, siguranța copiilor și discursul urii. 

Din păcate, Marc Goodman ne înștiințează că

nu există aproape nicio reglementare care să vă protejeze pe voi și datele voastre de acești vânzători ambulanți de informații.

Iar închiderea conturilor sau neînregistrarea pe aceste platforme nu te protejează. Oricum folosești un dispozitiv conectat la Internet care deja furnizează date despre tine (spre exemplu, GPS-ul) și care poate fi spart de hackeri cu ușurință.

Așadar, de Facebook și Google nu te poți ascunde atâta timp cât le folosești.

În schimb, poți reduce posibilitățile unui hacker de a se folosi de datele tale pentru a comite infracțiuni. Îți las la final, ca să te mai liniștesc în caz că te-am speriat, recomandările expertului Goodman:

  1. rulați doar aplicații sigure – permiteți doar programelor autorizate să funcționeze pe sistemul vostru și blocați toate fișierele executabile și procedurile de instalare necunoscute;

  2. actualizați aplicațiile dispozitivelor voastre rulând automat update-uri de software ale unor programe ca MS Office, Java, programele de vizualizat PDF-uri, Flash-urile și browserele;

  3. reduceți vulnerabilitățile sistemului de operare actualizându-vă automat sistemul, fie că e Windows, Mac, iOS sau Android și asigurați-vă că dispuneți permanent de cea mai recentă versiune a sistemului de operare;

  4. restricționați privilegiile de administrare asupra computer-ului vostru și petreceți-vă majoritatea timpului logat ca utilizator de bază, mai ales când folosiți programele de căutare sau e-mailul. Logați-vă ca administrator pe dispozitivul propriu doar atunci când e neapărat necesar (…) Astfel, privați hackerii de privilegiile de administrator de care adesea au nevoie pentru a instala programe malware în rețeaua voastră.   

 

 

Sursă foto: Shutterstock.com

2 gânduri despre “Cyberspațiul și alte nebunii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s