First Date With a Book

first date with a book

Ziua bună tuturor!

Eu, aia care m-am dat absentă cu blogul pentru o perioadă nici de mine știută, n-am scăpat de nominalizările prietenilor din blogosferă, în cazul acesta din partea Illusion’s Street, curioși să mă cunoască mai bine. Și cum mie îmi plac provocările (îmi plac, cum să nu-mi placă!) mă grăbesc să răspund chestionarului sincer sincer și scriu așa:

1. Întâlnire ciudată – o carte în care s-a simțit ceva. Nu a fost o carte rea, dar nu a avut acea pasiune pentru tine.

Ușa” – Magda Szabó. Un roman de o profunzime psihologică inimaginabilă, care îți dă fiori, care te bântuie mulți ani, dar care categoric nu a fost pentru mine. Acel ceva pe care l-am simțit citind-o m-a înspăimântat. Totuși, o recomand! Este originală!

2. Întâlnire ieftină – o carte care s-a transformat în ceva mai puțin decât te-ai fi așteptat.

Agonia lui Turing” – David Lagercrantz. Speram să citesc despre celebrul Turing, să pătrund în mintea lui, să-i aflu propria versiune a realității, în schimb, acțiunea a fost centrată asupra unui detectiv care i-a investigat moartea marelui criptanalist. Cartea a fost bună, bine scrisă, dar îmi formasem o părere eronată despre subiect și atunci inevitabilul dezamăgirii s-a produs.

 3. Întâlnire bine-pregătită. Mai bună decât te-ai fi așteptat.

Ultimul vis al Cleopatrei” – Christian Jacq. Cel mai reușit roman de ficțiune istorică pe care l-am citit până acum. M-a făcut să visez, să trăiesc la intensitate maximă orice vorbă și faptă a Cleopatrei, să mă îndrăgostesc de istorie și s-o ador pe Cleopatra! De-a dreptul minunată această carte! Recomand!

4. Fierbinte, dar proastă – o carte drăguță, dar nu asa de mișto pe interior

Crimele lui Van Gogh” – José Pablo Feinnmann. Romanul este inspirat dintr-un miniserial TV din 1993 și spune povestea unui bărbat care își dorește să devină scriitor dar, pentru că nu avea despre ce scrie, începe să ucidă victime pentru a avea subiectele necesare cărții. Aceste două elemente m-au convins s-o cumpăr din Gara de Nord, iar când am ajuns la destinație am regretat (cred că pentru prima oară în viața mea) că am dat banii pe carte. Scriitura mi-a lăsat un gust amar, de banal, de scenariu de film cu buget scăzut.

5. Blind date – o carte pe care ai citit-o fără să știi nimic despre ea.

Fata cu picioare de sticlă” – Ali Shaw. Am primit cartea cadou după un târg Gaudeamus. Cred că a fost primul fantasy/ SF despre care am scris de când am blogul și nu, nu m-a convins să citesc și alte romane ale acestui gen. Dar mai vreau alte blind date-uri!

6. Întâlnire pe fugă – o carte pe care ai citit-o foarte repede.

P.S. I love you” – Cecelia Ahern. Atât de repede am citit-o că în afara câtorva replici spumoase nu mi-a mai plăcut mare lucru, deși ideea cărții este una originală. Să fie de vină faptul că văzusem filmul sau că sufeream de o lipsă crasă de empatie?

7. Revenirea – o carte pe care ai citit-o după un book hangover și acesta a ruinat cartea pentru tine.

Eroare judiciară” – Anne Holt. Deși am cumpărat-o acum câțiva ani, pe când eram fan romane polițiste apărute la editura Trei, am citit-o în perioada nepotrivită, când am dorit revenirea la acest gen după prea multe cărți psihologice și de dragoste. Se pare că mai visam încă la ceva dragoste…

8. Întâlnirea pentru care ești excesiv de entuziasmată – o carte pe care ai simțit-o că încearcă prea mult.

O cale îngustă spre nordul îndepărtat” – Richard Flanagan. Mi-am cumpărat-o la câteva zile după lansarea în România și m-am grăbit s-o citesc ca să fiu în ton cu mulțimea extaziată de această nouă apariție care promitea să spargă tiparele. Pe cât de mândră eram că m-am făcut luntre și punte ca s-o achiziționez printre primii, pe atât de tristă am fost că n-am așteptat niște recenzii pertinente înainte. Cartea este într-adevăr, foarte bine scrisă, dar insistențele asupra suferințelor prizonierilor dintr-un lagăr japonez din timpul celui de-al Doilea Război Mondial parcă au umbrit povestea chirurgului care îi trata. Pentru mine, subiectul a fost prea mult, iar cartea în sine poate constitui un omagiu adus victimelor războaielor.

9. Întâlnirea perfectă – cartea care a făcut totul perfect pentru tine!

Categoric „Adevărul despre cazul Harry Quebert”. Elvețianul Joël Dicker m-a hipnotizat cu toate întorsăturile de situație și m-a cucerit cu lecțiile lui de scriere creativă servite tuturor cititorilor! Absolut genial acest scriitor! Sunt îndrăgostită ♥♥♥!

10. Întâlnirea umilitoare – o carte de care te rușinezi dacă recunoști că ți-a plăcut / te rușinezi dacă ești văzut în public pentru cine știe ce motiv.

Încă un răspuns categoric: „Cele 50 de umbre ale lui Grey”. Cartea asta am citit-o în timp de record pe calculator (și eu urăsc să citesc cărți în format PDF) și deși mă oripila ceea ce citeam, avea ceva ce nu mă lăsa să mă opresc din citit. Dacă ar ști mama despre ce este vorba în carte…

 

Acum vă las să citiți și răspunsurile celorlalți prieteni prinși în leapșa Dianei!

O zi faină!

 

Sursă foto: pixabay.com

9 gânduri despre “First Date With a Book

  1. Îmi plac mult răspunsurile tale 🙂

    Am citit deja ,,Ușa” și ,,O cale îngustă spre nordul îndepărtat” – două cărți super emoționante.

    M-ai mai tentat deja cu Cleopatra și sper să-i vină rândul curând.

    ,,Adevărul despre cazul Harry Quebert” este tot mai lăudată în ultima perioadă. Am trecut-o pe listă!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s