Saiyed, bastardul Dubaiului

Prietenii mai apropiați știu cât de mult o apreciez pe doamna Daniela Zeca Buzura, profesor de jurnalism, om de televiziune, scriitor și multe altele. Unii dintre voi o cunosc deja căci este nora marelui esdaniela-zeca-buzuraeist și scenarist Augustin Buzura (Dumnezeu să-l ierte!) și prezentatoarea emisiunii „Mic dejun cu un campion”, difuzată la Televiziunea Română. Deși nu am cunoscut-o personal, citindu-i romanul „Demonii vântului” (Polirom, 2013) parcă am auzit în urechi „vocea hipnotică de sirenă” cu care se spune că și-a cucerit cititorii încă de la primul roman, „Istoria romanțată a unui safari” (pe care cu siguranță îl voi citi și eu).

Daniela Zeca este un maestru în arta imaginilor care răstoarnă sensibilitatea, o țin la pândă, o obligă să se predea. Proza ei reușește să ne atragă în surprizele neliniștilor sufletului în același fel în care erau atrași spre caravanseraiul providențial călătorii rătăciți în deșert din „O mie și una de nopți” – într-un regim regal, de eternitate. (Horia-Roman Patapievici, preluare de pe coperta IV a romanului „Demonii vântului”).

Poveștile Danielei Zeca Buzura m-au cucerit total în prima parte a cărții în care îl descoperim pe Saiyed bijutierul. Când acțiunea se petrece în Dubaiul în care aurul și opulența sunt accesibile și caracteristice tuturor, faptul că Saiyed este bijutier nu-ți mai atrage atenția. Însă ceea ce îl face pe Saiyed deosebit este harul prelucrării și șlefuirii pietrelor și metalelor prețioase și originea necunoscută. Părăsit de nu se știe cine pe treptele Băncii de Comerț și Industrie, micuțul este adoptat de către guvernatorul burlac și homosexual pe deasupra, care nu acordă nicio importanță amuletei („Roza Vânturilor”) pe care pruncul o avea pe piept.

La patru ani, Saiyed merge pentru prima oară la piața de nestemate unde, hipnotizat de bijuteriile văzute prin vitrină într-un magazin, leșină în plină stradă. Un pic mai târziu, bona avea să afle că Saiyed este cuprins de „deochiul aurului”, singurul pe care tânărul îl va iubi cu adevărat în toată viața sa. Poate de aceea cele trei povești de iubire pe care le trăiește (banale în opinia mea) nu îi influențează cursul vieții în vreun fel, nici măcar când are impresia că este înșelat.

Saiyed este un ciudățel, incapabil să simtă iubirea adevărată față de o femeie, dornic permanent să-și afle originile reale. Mamele surogat i-au acordat tot ce îi trebuia pentru a se dezvolta profesional, în schimb nu l-au ajutat să treacă cu brio examenele vieții sociale, rămânând cu grave restanțe în ceea ce privește inteligența emoțională.

După ce moare tatăl său, se concentrează asupra unor documente în limba arabă, din care află uimit că străbunicul guvernatorului fusese Paul Telge, bijutierul austriac la care a apelat regele Carol I pentru a restaura vestita cloșcă cu puii de aur, parte din tezaurul de la Pietroasa.

Cât timp accentul a fost pe viața lui Saiyed totul a fost atât de frumos creionat încât ți-era imposibil să nu fii vrăjit și tu de aurul și măreția lui. Odată ce vine în prim-plan viața străbunicului în România, sentimentele lui Saiyed devin o nebuloasă pentru mine și mă trezesc rătăcită pe meleaguri românești, când ședeam atât de bine la soarele arzător din Dubai. Din acel moment, Saiyed devine un spectator la viața altcuiva, pe când mie mi-ar fi plăcut să aflu ce se întâmplă cu ultima lui relație, dacă rămâne sau nu burlac, dacă iese de sub deochiul aurului, dacă amuleta face și altceva decât să îi mențină intact talentul de bijutier.

Dacă stilul romanțat și poetic ar fi fost menținut și în cea de-a doua parte a cărții (după moartea guvernatorului), poate că m-ar fi deranjat mai puțin că nu-l descopăr pe Saiyed pe deplin. Schimbarea stilurilor și parcă și a genului romanului (jumătate de dragoste, jumătate povestire în ramă cu iz detectivistic) m-a dezamăgit, în schimb am fost plăcut surprinsă să văd cât de multe cunoaște doamna Daniela Zeca Buzura despre pietrele prețioase, aspecte științifice care au dat un plus de culoare romanului.

Dacă vrei și tu să descoperi lumea bijutierilor și a lui Saiyed sau cauți un motiv ca să îți dai toate economiile pe un bilet către Dubai atunci romanul „Demonii vântului” este exact ce-ți trebuie. Iar dacă ai citit deja cartea și l-ai descoperit altfel pe bijutier, lasă-mi în comentarii impresiile tale.

Până data viitoare, lecturi multe și plăcute!

 

Surse foto: TVR 2 și Editura Polirom

7 gânduri despre “Saiyed, bastardul Dubaiului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s