Osândita Masumeh

Romanul anului 2017, pe care l-am citit la recomandarea Dianei și pe care nu o să îl uit niciodată! Citită pe final de an, când lumea se bucura de sărbători, această carte m-a făcut să plâng și să realizez că niciun om nu este mai puternic decât o mamă. Un roman despre care cred cu tărie că reflectă o realitate ascunsă mass-media!

Povestea romanului Cel care mă așteaptă este una emblematică pentru destinul femeilor din Iran. Evenimentele debutează în anul 1979, cu puțin timp înainte de revoluția iraniană și se concentrează asupra vieții unei femei obligate să se descurce singură, cu trei copii, într-un oraș dezbinat de conflicte politice și religioase, aflat într-o permanentă stare de instabilitate și nesiguranță. La vârsta adolescenței, protagonista romanului, Masumeh, se îndrăgostește de un tânăr, în drumul ei spre școală. Deși relația lor este inocentă – cei doi abia dacă îndrăznesc să schimbe câteva priviri –, iubirea îi este descoperită, iar ea ajunge să fie măritată cu forța. Din fericire, se nimerește să aibă un soț care îi permite să-și continue studiile și care, spre deosebire de bărbații din propria ei familie, nu încearcă să-i controleze viața pas cu pas. Treptat, Masumeh descoperă că soțul ei are cu totul alte preocupări decât familia și că idealurile și obiectivele sale politice îi pun viața în pericol, forțând-o să trăiască într-o continuă stare de îngrijorare și neliniște. (Prezentarea Editurii Polirom)

Povestea lui Masumeh, dincolo de cum este ea prezentată succint mai sus, este mult mai  zguduitoare. Doar citind-o integral poți pretinde că înțelegi drama acestei femei. Să o înțelegi pe deplin îți este imposibil dacă nu te afli deja în pielea ei.

Am aproape o lună de când am citit această carte și încă nu pot descrie ce am simțit imaginându-mi viața lui Masumeh așa cum a relatat-o Parinoush Saniee. Îmi este imposibil să mă adun și am impresia că niciun cuvânt așternut nu poate reflecta valoarea inestimabilă a acestei opere. Caracterul ficțional este parcă menționat doar pentru a te face să suporți mai ușor realitatea, pentru a nu te învinovăți de faptul că i-ai mulțumit lui Dumnezeu, chiar și pentru o secundă, că nu ești tu Masumeh.

Parinoush Saniee a scris parcă cu sufletul și din suflet, în perfectă cunoștință de cauză, invadându-mi mintea și răvășind-o. Protagonista romanului Cel care mă așteaptă, Masumeh, poate fi caracterizată ca întruparea sacrificiului. Tot ceea ce trăiește este rezultatul unui compromis de vreun fel sau al renunțării la propriile plăceri. Nimeni nu îi vede ori apreciază acest permanent sacrificiu, considerat aproape obligatoriu pentru statutul ei. Nici măcar fiica sa nu o înțelege și nu îi dorește un trai mai fericit, deși a fost martoră la nebunia din viața mamei sale. Ea nu doar că nu o încurajează, dar îi condamnă aspirația și îi atrage de partea ei pe ceilalți frați sub pretextul năruirii viitorului lor. Soțul, mai mult absent, nu este decât o povară pentru ea căci nu i-a arătat niciun strop de afecțiune și i-a creat numai probleme cu activismul lui politic. Nici din partea părinților sau a fraților ei, Masumeh nu a primit ceea ce merita sau își dorea, fiind mereu desconsiderată.

Întreaga viață îi este controlată de gura lumii și tot ce face se raportează la acest lucru. Prietena ei cea mai bună nu reușește să fie un sprijin pe măsura atacurilor venite mai ales din partea familiei, așa că Masumeh este condamnată la o suferință greu de suportat – singurătate, lipsă de empatie din partea celorlalți și lipsa unei iubiri sincere și necondiționate.

Această luptă permanentă cu prejudecățile societății și dorul de căldură sufletească o deprimă, însă nu o doboară. Devine tot mai puternică și își acceptă sentința cu un stoicism greu de imaginat. Căci este o luptătoare!

Masumeh este mama care a trăit prin și pentru copiii ei!

Masumeh este cea care a oferit un ocean de iubire și care nu a primit nici măcar o picătură pentru a-și potoli setea de dragoste!

Masumeh este prizoniera prejudecăților societății musulmane privind condiția femeii!

Mă întreb ce altar merită o astfel de ofrandă?

Masumeh și-a refuzat dreptul la fericire doar pentru a-l oferi în schimb copiilor și soțului ei. Cine este oare demn de a o avea pe Masumeh în viața lui? Răspunsul îl veți afla doar citind romanul Cel care mă așteaptă, pe care Parinoush Saniee l-a scris astfel încât să-ți scrijelească inima și sufletul! Vă garantez că nu veți regreta!

 

Sursă foto: pinterest.com

 

 

Un gând despre “Osândita Masumeh

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s