Șoareci (?!) și oameni

Salutare tuturor!

A trecut ceva timp de când n-am mai dat vreun semn și asta regret nespus, însă m-am reapucat de citit beletristică căci mi se făcuse un dor nebun de relaxare și reverie!

Într-o săptămână am citit Armata lui Cambyses de Paul Sussman și unul dintre cele mai cunoscute romane ale lui John Steinbeck – Șoareci și oameni.

Astăzi vă voi scrie despre cel de-al doilea titlu menționat, dar nu pentru că volumul se citește în timp record, ci pentru că vreau să revin în atenția voastră cu niște teme de reflecție, pe care îmi doresc să le dezbatem în comentarii.

Pe scurt, conform prezentării de pe coperta IV, care mai lasă de descoperit doar deznodământul (care chiar este imprevizibil), situația este următoarea:

Personajele centrale sunt doi lucrători sezonieri, George Milton, un tânăr inteligent și inimos, și Lennie Small, un uriaș naiv, cu o forță incontrolabilă și o întârziere mintală ce îl face să semene cu un copil mare. Cei doi bărbați, a căror înduioșătoare relație de prietenie ajunge să semene a dependență, se angajează ca lucrători la o fermă. Ei au un vis, un ideal, să strângă bani din care să-și cumpere un loc al lor, unde să trăiască din belșugu’ pământului. Însă o serie de întâmplări tragice, provocate de naivitatea lui Lennie, de neputința lui de a distinge răul de bine, le năruie speranțele.

Relația dintre deșteptul George și prostănacul Lennie mi-a fost neclară. Prietenia și milostenia simulate de George nu au avut niciun temei, fapt pentru care Milton nu are nicio obligație în final față de viața lui Small. Încrederea oarbă pe care o avea în partenerul său l-a costat mult prea scump pe Lennie, însă nu este nicidecum cazul să tragem concluzia că este greșit să crezi în oameni.

Mai degrabă am înțeles din carte că dacă o relație nu este benefică pentru toți cei implicați, ea se va sfârși, căci trădarea uneia dintre părți nu este supusă decât hazardului, o bombă cu ceas la căpătâiul celui mai naiv.

Deznodământul mi-a creat un amalgam confuz de sentimente – ușurare că totul s-a terminat, dezgust față de cum s-a terminat, neînțelegere față de metoda adoptată pentru a-l pedepsi pe Lennie pentru încă o belea.

Ceea ce cred că l-a mânat pe George să-l adopte practic pe Lennie a fost nevoia de a domina, de a stăpâni, de a controla ceva în timpurile respective, când cei mai mulți lucrau pământurile altora pentru a se întreține. Când s-au ivit perspectivele unei posibile independențe a lui George, Lennie nu mai era veșnica povară și partenerul care strângea bani alături de el, ci un zid în calea fericirii și bunăstării. De aici și deznodământul tragic care mi-a cam întors stomacul pe dos.

M-au speriat ipotezele lui Steinbeck, așa cum le-am înțeles eu din acest volum, și anume:

oamenii pot fi în stare de orice pentru a-și atinge idealul,

cei slabi sunt doar niște șoareci gata să fie stârpiți în slujba celor puternici,

iar dependența de o persoană nu te face doar vulnerabil, ci te condamnă la o moarte programată de dominator.

Toate acestea prezentate într-un stil de o autenticitate uluitoare, pe un număr redus de file, care invită la reflecții profunde despre prietenie, independență, pedeapsă și limitele lor.

Să fie doar niște ipoteze cele trei afirmații de mai sus sau adevărul gol-goluț pe care doar cei cu sânge rece îl pot accepta? Eu continui să visez la un bine al meu care nu presupune răul altuia. Voi?

 

 

Sursă foto: pixabay.com

5 gânduri despre “Șoareci (?!) și oameni

  1. Pe mine, unul, chiar m-ai determinat să-l citesc şi să nu-l mai ocolesc.
    Cred în perspectivele lui Steinbeck, dar fără acel cinism dus la extrem, însă „realitatea reală” se apropie foarte mult de ipotezele lui şi se îndepărtează tot mai tare de visele noastre frumoase. 🙂 părerea mea

    Apreciat de 1 persoană

  2. Nu am citit cartea, însă o voi trece pe lista mea. Și da, și eu cred intr-un bine personal care sa nu presupună și răul altuia. E loc pentru toti sub soare 🙂.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s