„Armata lui Cambyses” – romanul arheologului

Armata lui Cambyses de Paul Sussman este un adevărat scenariu de film hollywoodian al zilelor noastre.

Terorismul finanțat prin comercializarea pe piața neagră de artefacte descoperite în morminte egiptene este tema principală a romanului, în jurul căreia Sussman a țesut o poveste de dragoste britanică, o familie egipteană dezbinată și o vânătoare internațională de comori.

Sussman surprinde cititorul în final, când happy ending-ul este redefinit. Nimic din ceea ce ai previziona în mod obișnuit nu se va întâmpla. Povestea de dragoste are un final total neașteptat, sacrificiile din familia egipteană au o altfel de „răsplată”, iar vânătorii de comori… ei bine, aici s-ar putea să ghiciți, dar tot nu dau din casă.

Cartea se citește foarte ușor căci de la primele pagini Sussman te face martorul unui eveniment istoric care a stârnit legende printre arheologici și istorici. Potrivit părintelui istoriei, o uriașă furtună de nisip ar fi înghițit armata persană a lui Cambyses al II-lea, pornită într-o campanie împotriva Siriei, fapt care a determinat numeroși arheologi să o caute în deșert.

Cercetările din zilele noastre arată că armata ar fi fost înfrântă și că s-a retras, legenda fenomenului natural fiind lansată de succesorul lui Cambyses pentru a-i „spăla rușinea”.

În ceea ce privește cartea lui Sussman, prea puțin contează adevărul istoric, căci ceea ce atrage cu adevărat cititorul este pasiunea arzătoare a protagoniștilor, fiecare urmărindu-și propriul interes: găsirea unor explicații și dezlegarea misterelor unor morți suspecte, radicalizarea și terorismul sau descoperirea armatei lui Cambyses.

Cuvântul de ordine este obsesia, singura care justifică acțiunile nebunești ale personajelor și care le pompează constant adrenalina care îi ajută, până la un punct (evident), să supraviețuiască pericolelor.

Paul-Sussman-the guardian

Deși este prima carte scrisă de Paul Sussman pe care o citesc, mărturisesc că m-a atras mai tare decât alte thrillere istorice (scrise de Dan Brown, Steve Berry ori Igor Bergler) și cu siguranță vor mai urma și altele căci acolo unde sunt misterul și vânătorile de comori voi dori să fiu și eu, chiar dacă doar în imaginația mea de cititor.

Ziarul britanic The Guardian scria în 2012, la moartea celebrului scriitor Paul Sussman, că romanele sale au fost considerate „răspunsul inteligent al cititorului la Codul lui Da Vinci”. Subscriu și eu acestei opinii și vă invit să citiți acest thriller demn de o ecranizare la Hollywood.

În caz că nu v-am convins să citiți romanul Armata lui Cambyses, aflați că autorul a fost arheolog și că a săpat el însuși în Valea Regilor în 1998, fapt ce dă o notă superioară de autenticitate descrierilor din carte, prima din seria celor de ficțiune, publicată în limba română în 2003.

Armata lui Cambyses este primul roman al trilogiei personajului principal polițist, alături de „Secretul templului” și „Oaza ascunsă”.

Vă doresc o lectură cel puțin la fel de plăcuta ca a mea!

Pe curând!

 

Surse foto: Adevărul și The Guardian

 

 

3 gânduri despre “„Armata lui Cambyses” – romanul arheologului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s