O carte mai înfricoșătoare decât un Halloween

Alina S ne-a recomandat zilele trecute 5 cărți înfricoșătoare ca să nu ne plictisim de Halloween. Pentru cei cu sânge rece, curajoși sau doar fani horror, vin și eu în completarea listei cu o recomandare înfricoșătoare și dezgustătoare în același timp. Pentru început, propun un exercițiu de imaginație:

Ţie de ce ţi-e frică? Pun rămășag că n-ai răspuns cu „să orbesc”. În fond, nici n-ai avea neapărat de ce, doar mai rămâi cu alte simțuri care se dezvoltă într-un astfel de caz în mod exponențial, plus că vei fi ajutat de cei din jur.

Dar dacă toți am orbi? Atunci ți-ar fi frică să orbești? Nu-mi răspunde încă! Întâi citește romanul lui José Saramago – „Eseu despre orbire” – și apoi fii sincer, nu doar cu mine, ci și cu tine.

eseu despre orbire

Eu am parcurs consternată acest volum „senzorial”, având permanent impresia că îl citesc, culmea, cu celelalte patru simțuri și nu ochii. Scenariul este posibil, este autentic și este veridic. Scriitorul mi-a creat impresia că eseul lui are la bază teza conform căreia numai într-o lume de orbi lucrurile pot fi ceea ce sunt cu adevărat.” Și da, tind să validez reacția populației față de orbire ilustrată de autor. Cred că ne-ar fi scoase la iveală instinctele animalice doar pentru a supraviețui, iar singurul lux pe care l-am mai avea la dispoziție ar fi libertatea de sinucidere.

Dacă mai crezi că poți rezista unui astfel de scenariu, citește „Eseu despre orbire”. Vei avea ocazia de a te simți nu doar unul dintre orbi, ci și de a experimenta cum e să fii singurul văzător dintr-un oraș de nevăzători. Sunt sigură că vei medita îndelung la acest roman, care i-ar înfricoșa și pe prietenii tăi când le vei povesti prin localuri de Halloween.

 

P.S. Romanul a fost ecranizat în 2008, cu Julianne Moore în rol principal. Eu încă n-am curajul să-l vizionez, dar te aștept cu impresii!

blindness

Surse foto: libris.ro, pixabay.com și imdb.com

4 gânduri despre “O carte mai înfricoșătoare decât un Halloween

  1. Elenis, multumesc mult pentru mentionare. Am promis sa parcurg romanul iar citindu-te acum, sunt si mai curioasa despre ce contine si in ce lume infricostoare ma poarta. Totusi, filmul nu cred ca as avea curaj sa il vad (poate cu companie).

    Apreciat de 1 persoană

    1. Stiind adevaratul scenariu si mizand pe o reproducere fidela a povestii, nici nu indraznesc sa vad filmul. Mi s-a parut atat de veridica descrierea autorului, incat ma gandesc cu groaza ca intr-o situatie apocaliptica, chiar ar avea dreptate.

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s